library

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ДНУ

logo dnu
fon2

CSS Menu On Top Css3Menu.com

 

 

Науково-методична діяльність Наукової бібліотеки Дніпровського національного університета імені О. Гончара

2019

24.05.2019_________

Нарада директорів

7 травня 2019 р. у Науковій бібліотеці відбулася чергова нарада директорів бібліотек ЗВО Дніпропетровської області. Мета засідання – аналіз діяльності бібліотек за 2018 р., обговорення методичних та організаційних питань поточної діяльності методичного об’єднання. У роботі наради взяли участь керівники та провідні спеціалісти бібліотек ЗВО Дніпропетровської області. Нараду відкрила директор НБ ДНУ імені Олеся Гончара С.В. Кубишкіна, яка привітала колег та наголосила на важливій ролі сучасної бібліотеки як інформаційно-аналітичного, науково-освітнього та просвітницького центру. Завідуюча сектором методичної роботи І.І. Макеєва проаналізувала річні звіти бібліотек зонального об’єднання та окремо відзначила інноваційну та просвітницьку діяльність бібліотек. Заступник директора НБ ДНУ Л.М. Лучка ознайомила присутніх з останніми публікаціями у друкованих виданнях та на сайтах бібліотек ЗВО України, провела бібліографічний огляд фахової літератури, зокрема, звернула увагу на сучасні видання НБУВ та окремі монографії відомих українських вчених-бібліотекознавців. Директор НТБ Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна Т.О. Колеснікова розповіла про міжнародну конференцію «Університетська бібліотека в умовах цифрової трансформації» (м. Мінськ, 2018 р.) та відвідування Національної бібліотеки Білорусі. Директор бібліотеки Дніпровського державного технічного університету А.М. Орлова ознайомила колег з враженнями від бібліотек Данії та країн Балтії. Важливу роль бібліотек вишів на сучасному етапі учасники наради підкреслили під час обговорення питання компетентності фахівців бібліотек. Так, зокрема, директор НТБ ДНУЗТ Т.О. Колеснікова розповіла про проект створення «Регіонального тренінгового центру компететностей наукового бібліотекаря» на базі бібліотеки ДНУЗТ, в якому співробітники бібліотек Дніпра та інших міст матимуть можливість отримати навички роботи в цифровому середовищі освіти і науки та підвищити свою кваліфікацію. Учасники наради, після жвавого обговорення, підтримали ідею створення Регіонального тренінгового центру на базі НТБ ДНУЗТ. У ході роботи особлива увага приділялась питанням вдосконалення управління бібліотекою у сучасних умовах, наголошувалось на важливій ролі маркетингу та інформаційних технологій в управлінні бібліотекою. Бібліотеки ЗВО готові до якісних змін в усіх напрямках діяльності та підтримують інновації в освітньому процесі. 7 травня 2019 р. у Науковій бібліотеці відбулася чергова нарада директорів бібліотек ЗВО Дніпропетровської області. Мета засідання – аналіз діяльності бібліотек за 2018 р., обговорення методичних та організаційних питань поточної діяльності методичного об’єднання. 
У роботі наради взяли участь керівники та провідні спеціалісти бібліотек ЗВО Дніпропетровської області. Нараду відкрила  директор НБ ДНУ імені Олеся Гончара С.В. Кубишкіна, яка привітала колег та наголосила на важливій ролі сучасної бібліотеки як інформаційно-аналітичного, науково-освітнього та просвітницького центру.
Завідуюча сектором методичної роботи І.І. Макеєва проаналізувала річні звіти бібліотек зонального об’єднання та окремо відзначила інноваційну  та просвітницьку діяльність бібліотек. Заступник директора НБ ДНУ Л.М. Лучка ознайомила присутніх з останніми публікаціями у друкованих виданнях та на сайтах бібліотек ЗВО України, провела бібліографічний огляд фахової літератури, зокрема, звернула увагу на сучасні видання НБУВ та окремі монографії відомих українських вчених-бібліотекознавців.
Директор НТБ Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна Т.О. Колеснікова розповіла про міжнародну конференцію «Університетська бібліотека в умовах цифрової трансформації»  (м. Мінськ, 2018 р.) та відвідування Національної бібліотеки Білорусі. Директор бібліотеки Дніпровського державного технічного університету А.М. Орлова ознайомила колег з враженнями від бібліотек Данії та країн Балтії.
Важливу роль бібліотек вишів на сучасному етапі учасники наради підкреслили під час обговорення питання компетентності фахівців бібліотек. Так, зокрема, директор НТБ ДНУЗТ Т.О. Колеснікова розповіла про проект створення «Регіонального тренінгового центру компететностей наукового бібліотекаря» на базі бібліотеки ДНУЗТ, в якому співробітники бібліотек Дніпра та інших міст матимуть можливість отримати навички роботи в цифровому середовищі освіти і науки та підвищити свою кваліфікацію. Учасники наради, після жвавого обговорення, підтримали ідею створення Регіонального тренінгового центру на базі НТБ ДНУЗТ.
У ході роботи особлива увага приділялась питанням вдосконалення управління бібліотекою у сучасних умовах, наголошувалось на важливій ролі маркетингу та інформаційних технологій в управлінні бібліотекою. Бібліотеки ЗВО готові до якісних змін в усіх напрямках діяльності та підтримують інновації в освітньому процесі.

12

Основні статистичні показники роботи бібліотек ВНЗ Дніпропетровської області

Назва показника

Стан на 01.01.2019

Бібліотечні фонди

9909826

Обсяг власних БД

3165333

Користувачі

85189

У т.ч. студентів

65142

Кількість відвідувань

3138158

Кількість книговидач

9025311

Кількість комп’ютерів

416

Загальна кількість 
працівників

422

Пояснювальна записка до статистичних показників
роботи бібліотек ВНЗ Дніпропетровської області за 2018 рік

------------------------------------------------------------------------------

2018 рік

19.05.2018_________

Нарада директорів

11 травня 2018 р. у Науковій бібліотеці відбулася чергова нарада директорів бібліотек ЗВО Дніпропетровської області. Мета засідання – аналіз діяльності бібліотек за 2017 р., обговорення методичних та організаційних питань поточної діяльності методичного об’єднання.
У нараді взяли участь 14 осіб, а саме: керівники та фахівці бібліотек ЗВО Дніпропетровської області. Нараду відкрила заступник директора НБ ДНУ імені Олеся Гончара Л.М. Лучка, яка привітала колег та оголосила порядок денний. Завідуюча сектором методичної роботи І. І. Макеєва проаналізувала річні звіти бібліотек закладів вищої освіти  Дніпропетровської області та окремо відзначила інноваційну діяльність бібліотек. Л. М. Лучка ознайомила присутніх з останніми публікаціями у друкованих виданнях та сайтів УБА, НБУ ім. Ярослава Мудрого,  бібліотек ЗВО України, провела бібліографічний огляд фахової літератури, зокрема, привернула увагу до 14 вип. збірника "Наука України у світовому інформаційному просторі" (2017 р.) та навчального посібника  «Інформаційна культура» С.Н. Грипич та Л.М. Буравкової (2017-2018 рр.).
На нараді обговорювалися актуальні питання впровадження УДК в умовах трансформації фондів бібліотечних установ. Розглянуто деякі аспекти створення та функціонування інституційного репозитарія, ролі відкритих електронних ресурсів в реалізації академічної доброчесності, методику перевірки студентських робіт на плагіат. Після плідного спілкування учасники заходу підкреслили, що застосування новітніх технологій в діяльності бібліотек дозволяє отримати нові інструменти для організації, управління інформацією та надання до неї доступу сучасним користувачам, стимулювати подальший розвиток бібліотечної професії, створити якісно нову комунікацію «бібліотека-користувач».

56

16.05.2018__________

Основні статистичні показники роботи бібліотек ВНЗ Дніпропетровської області

Назва показника

Стан на 01.01.2018 р.

Бібліотечні фонди

9924245

Обсяг власних БД

3033369

Користувачі

90057

У т.ч. студентів

73954

Кількість відвідувань

3640342

Кількість книговидач

9943730

Кількість комп’ютерів

435

Загальна кількість
працівників

447

Пояснювальна записка до статистичних показників
роботи бібліотек ВНЗ Дніпропетровської області за 2017 рік

2017

 

facebookyoutube instagram


Web of Science
Scopus
springer

DW
dpa

razumkov