library

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ДНУ

logo dnu
fon2

CSS Menu On Top Css3Menu.com

 

 

Науково-методична діяльність Наукової бібліотеки Дніпровського
національного університета імені О. Гончара

2021

Основні статистичні показники роботи бібліотек ВНЗ Дніпропетровської області

Назва показника

Стан на 01.01.2022

Бібліотечні фонди

9640277

Обсяг власних БД

3669775

Користувачі

61172

У т.ч. студентів

50052

Кількість відвідувань

2851582

Кількість книговидач

5521486

Кількість комп’ютерів

408

Загальна кількість працівників

298

Пояснювальна записка до статистичних показників
роботи бібліотек ВНЗ Дніпропетровської області за 2021 рік

4.06.2021_________

Засідання методичної ради

У Науковій бібліотеці ДНУ імені Олеся Гончара 17 травня 2021 року відбулося засідання методичної ради за участі керівників відділів та секторів. Мета заходу: визначення напрямків запровадження новітніх технологій в діяльності бібліотек ЗВО. З питання порядку денного «Про особливості роботи наукової бібліотеки у 20/21 н. р.» виступила директорка бібліотеки Світлана Кубишкіна. Зазначено, що в умовах карантину бібліотека продовжує виконувати свої функції підтримки освітнього та наукового процесу університету в двох форматах: фізична присутність відвідувачів та у дистанційному режимі. Директорка ознайомила співробітників з інформацією про подання заявки на отримання гранту від «House of Europe» — програма, що фінансується Європейським Союзом. Під час виступу було наголошено на необхідності подальшого пошуку позабюджетних коштів фінансування бібліотеки.
Завідувачка сектором методичної роботи Ірина Макеєва виступила з доповіддю про досвід колег з використання інформаційних ресурсів і сервісів у дистанційному обслуговуванні користувачів бібліотек. Вона детально зупинилася на інформаційних послугах бібліотек України та онлайн-ресурсах бібліотек ЗВО, розповіла про особливості функціонування хмарних технологій у бібліотечній діяльності. Крім цього ознайомила присутніх з досвідом роботи бібліотек зонального об'єднання та окремо відзначила інноваційну діяльність бібліотек.
Заступниця директорки Людмила Лучка звітувала про напрямки та форми роботи, які були виконані у січні - травні 2021 року. Особливу увагу було приділено дистанційній діяльності, а саме наданню віртуальних довідок, присвоєнню індексів УДК, складанню бібліографічних списків, організації віртуальних виставок, консультуванню викладачів онлайн тощо. Вона зазначила, що «карантин – це час для самоосвіти, вивчення досвіду роботи інших бібліотек, ознайомлення з хмарними платформами для проведення онлайн-конференцій та багато іншого».
Після плідного спілкування учасники заходу дійшли висновку, що вимоги часу, швидкий розвиток та впровадження новітніх інформаційних технологій практично в усі сфери людського життя спонукають й бібліотечні установи якісно змінювати свою діяльність, перетворюватись із простого «місця видачі книги» на центри інформаційних технологій.

2020

facebookyoutube instagram


Web of Science
Scopus
springer

DW
dpa

razumkov