library

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

logo dnu

CSS Menu On Top Css3Menu.com

14.06.2021_________

«Майстер історичного роману» (Присвячено 250-річчю від дня народження Вальтера Скотта)

Scott

«Вальтер Скотт – великий талант, який не має собі рівних, і далебі, не дивно, що він справляє таке враження на світ, який читає. Він дає мені багату поживу для роздумів, і в ньому мені відкривається зовсім нове мистецтво, що має свої власні закони»

(І.-В. Гете)

Поряд із Вільямом Шекспіром, Робертом Бернсом Вальтер Скотт належить до письменників, які є святинею англійської літератури, становлять національну гордість Великобританії. Його по праву називають основоположником західноєвропейського історичного роману. Перебуваючи в найвіддаленіших куточках своєї країни, Скотт збирав старовинні перекази, вивчав пам'ятки старовинної шотландської культури. З часом він став авторитетним краєзнавцем, знавцем історії, економіки й культури Шотландії, пізніше взявся за вивчення історії Англії.
Вальтер Скотт став першим романістом в історії літератури, якому вдалося ще при житті відчути справді всесвітню славу. Його книги чекались з небувалим інтересом, одразу перекладались багатьма мовами. Вальтера Скотта називали генієм літератури, Колумбом в мистецтві.
Вплив Вальтера Скотта на дальший розвиток літератури важко переоцінити. Своїм учителем його називали О. Бальзак, П. Меріме. Його традиції використовували О. Пушкін, В. Гюго, О. Толстой, П. Куліш і багато інших письменників.

I. Життя і творчість письменника

«У Вальтера Скотта є образ цигана, бунтаря супроти законів суспільства; образ забобонного шотландця, що володіє чарівним баченням; образ світлої дами, яка з'являлася, сходячи з старовинних літописів. Усі ці образи перевертають наші уявлення, ламають усталені традиції, вносять драматизм, сіють жах і сум та проливають на грунт нашої уяви яскраве світло»

(Жорж Санд)

Вальтер Скотт народився 15 серпня 1771 року в Единбурзі в сім'ї адвоката. Його мати, Ганна Резерфорд, була дочкою професора медицини Единбурзького університету. У сім'ї з 12 дітей, вижило шестеро, Вальтер був 9-м. Дитинство майбутнього письменника пройшло серед чудової шотландської природи. Знайомство з багатющим фольклором рідного краю, захоплення героїчною минувшиною своїх предків визначить пізніше і напрям творчості Вальтера Скотта. У ранньому віці він перехворів ймовірно на поширений тоді поліомієліт, що спричинив параліч із розвитком надалі атрофії м'язів правої ноги і довічної кульгавості. Незважаючи на фізичну ваду, вже у ранньому віці приголомшував оточуючих жвавим розумом і феноменальною пам'ятю.
У коледжі Скотт захопився альпінізмом, загартувався фізично, і здобув популярність серед однолітків як відмінний оповідач. Він багато читав, у тому числі античних авторів, захоплювався романами і поезією, особливо виділяв традиційні балади і оповіді Шотландії.
У 1786 році Вальтер Скотт вступив на навчання до контори батька, а з 1789 по 1792 роки вивчав право, готуючись стати адвокатом. Разом зі своїми друзями організував в коледжі «Поетичне товариство», вивчав німецьку мову і знайомився з творчістю німецьких поетів. У перші роки самостійної адвокатської практики Вальтер їздив по країні, принагідно збираючи народні легенди і балади про шотландських героїв минулого.
У 1791 році він познайомився зі своїм першим коханням – Вільяміною Белшес, дочкою единбурзького адвоката. Скотт п'ять років намагався добитися взаємності Вільяміни, проте дівчина зважила на Вільяма Форбса, сина заможного банкіра, за якого і вийшла заміж 1796 року через вимогу батька. Нерозділене кохання стало для юнака сильним ударом: частини образу Вільяміни потім неодноразово виявлялися в героїнях романів письменника.
У 1797 році Вальтер одружився з Шарлоттою Шерпантьє, з якою письменник прожив щасливо 30 років і виростили 4 дітей. У 1799 Скотт став шерифом графства Селкерк, а у 1806 – секретарем суду.
У 1830-1831 роках Вальтер Скотт зазнав апоплексичні удари (інсульти). Після першого в нього відбувся параліч правої руки. Помер великий англієць 21 вересня 1832 року від четвертого інсульту у власному домі.

1

82
Б44
Бельский Александр Андреевич
Вальтер Скотт / А. А. Бельский. – Москва, 1958. – 39 с.
390339 КСХ

В книзі автор розповідає про творчість Вальтера Скотта як основоположника історичного роману. Він зосереджує увагу на шотландських романах письменника і його останньому періоді творчості.

2

82
Д14
Дайчес Дэвид
Вальтер Скотт и его мир / Д. Дайчес; пер. с англ. и предисл. В. Скороденко. – Москва: Радуга, 1987. – 175 с.
1463430 КСХ

Книга Дайчеса є вдалим поєднанням біографічного есе  з великою кількістю ілюстрованого матеріалу, що створює ефект наочності та пізнавальності. Автор викладає матеріал в об’єктивній манері, але не проходить і поза протиріч в характері і творчості письменника.

1

82
Д64
Долинин Александр Алексеевич
История, одетая в роман: Вальтер Скотт и его читатели / А. А. Долинин. – Москва: Книга, 1988. – 316 с.: ил. – (Серия: Судьбы книг).
1513181 КСХ

книзі розповідається про долю знаменитих історичних романів Вальтера Скотта. Автор яскраво і захоплююче простежує зміни у відношенні читачів і критики до творчості письменника протягом двох століть  - від величезної слави до переходу в розряд захоплюючого читання для юнацтва для наступних поколінь.

3

82
О-66
Орлов Серафим Андреевич
Исторический роман Вальтера Скотта / С. А. Орлов. – Горький: Горьковский государственный университет, 1960. – 479 с.
436619 КСХ

Ця книга є частиною монографії, яка присвячена творчості шотландського романіста.

6

82
П33
Пирсон Хескет
Вальтер Скотт / Х. Пирсон; пер. с англ. , послесл. и коммент. В. Скороденко. – Москва: Книга, 1983. – 240 с.: ил.
1340226 КСХ

Художня біографія класика англійської літератури, «батька європейського роману» Вальтера Скотта належить перу відомого британського мемуариста і біографа Хескета Пірсона. В книзі детально освітлюється життєвий шлях письменника, подається глибокий психологічний портрет Скотта, розкриті його творчі зв’язки з рідною Шотландією.

6

8
Р35
Реизов Борис Георгиевич
Творчество Вальтера Скотта / Б. Г. Реизов. – Москва-Ленинград: Художественная литература, 1965. – 497 с.
625260 КСХ

           Це видання присвячене творчості видатного шотландського романіста – Вальтера Скотта (1771 - 1832).

 

II. Творча спадщина письменника

«Не знаю читання більш захоплюючого, аніж твори Вальтера Скотта. Я всі романи його читав не менш як 50 разів»

(Дж. Байрон)

Вальтер Скотт жив за надзвичайно складної, бурхливої, драматичної епохи, багатої на різноманітні історичні події, серед яких і буржуазна революція у Франції 1789 – 1794 років; довготривалі наполеонівські війни; запекла класова боротьба, яка загострилася на рубежі XVIII – XIX століть у всіх країнах Європи, зокрема й в Англії; боротьба ірландського народу проти англійського ярма.
Певно, саме сучасні Скотту політичні події спонукали його до широкого висвітлення історичного минулого. Сучасність вимагала від митця створення такого жанру історичної оповіді, який міг би широко і різнобічно охопити зображувану епоху, розкрити її якомога повніше. Тож починаючи з 1814 року письменник пробує своє перо у прозі.
    Його творча спадщина величезна.
Усього Вальтер Скотт написав близько 30 романів, присвячених драматичним моментам шотландської, англійської і західноєвропейської історії.
За своєю тематикою романи поділяються на кілька груп. До першої можна віднести твори, в яких відбито історичне минуле Шотландії: «Уеверлі», «Гай Маннерінг» (1815), «Антикварій» (1816), «Пуритани» (1816), «Роб Рой» (1818), «Единбурзька в’язниця»  (1818); до другої належать романи, що відтворюють певні історичні віхи Англії: «Айвенго» (1820), «Монастир» (1820), «Абат» (1820), «Кенільворт» (1821), «Поверіль Пік» (1822), «Пригоди Нігеля» (1822), «Вудсток» (1826).
Остання група змальовує раннє середньовіччя інших європейських країн: «Квентін Дорвард» (1823), «Анна Гейєрштейн» (1829), «Роберт, граф Паризький» (1832) та ін.
Окрім романів, він є автором 9-томної праці «Життя Наполеона Бонапарта» (1827), 2-томної «Історії Шотландії»  (1829-1830). Його перу належать «Життєописания романістів» (1824), книги про Драйдена і Свіфта (1826) та інші твори.

1

И(Англ)
С44
Скотт Вальтер
Айвенго: роман / В. Скотт; пер. с англ. Е. Бекетовой; худож. И. Кусков. – Москва: Детская литература, 1989. – 415 с.: ил. – (Школьная биб-ка)
1520626 АХЛ

            Це історичний роман із епохи середньовіччя, головними героями якого є «народний король» норман Річард Левине Серце і відважний юнак Айвенго. Все те, про що розповідається в творі, відбувалося в XII столітті, точніше в 1190-х роках, коли в Англії царював Річард Левине Серце. Тоді точилася гостра боротьба між селянами і феодалами, між норманами та саксами.

1

И(42)
С44
Скотт Вальтер
Гай Мэннеринг / В. Скотт. – Ленинград: Художественная литература, 1971. – 486 с.
1007616 АХЛ

В цьому романі письменник реалістично відобразив життя Шотландії в один із найважливіших етапів її існування – в період рішучої ломки усталених в країні соціальних відносин і краху старого феодально-патріархального устрою.

6

84 (4Вел)
С44
Скотт Вальтер
Граф Роберт Парижский  / В. Скотт; пер. с англ. Б. Т. Грибанова и Н. С. Надеждина. – Харьков: Фирма «Экспресс», СП «ИНАРТ», 1994. – 373 с.
1700693 АХЛ
       Запропонований читачеві роман Вальтера Скотта  (1771 - 1832) – основоположника жанру сучасного історичного роману – це захоплююче, сповнене таємничих загадок та інтриг Візантійського двору часів одного з наймогутніших імператорів Олексія Комніна.
Любов і ненависть, шляхетність і зрада, лицарські турніри і підступні змови – чекають читача в романі «Граф Роберт Паризький», названого іменем одного з головних героїв.

8

И (Англ)
С44
Скотт Вальтер
Квентин Дорвард / В. Скотт; пер. с англ. М. Шишмаревой. – Київ: Борисфен, 1995. – 475 с.
1629622 АХЛ

Книга містить історико-пригодницький роман відомого англійського письменника Вальтера Скотта (1771 - 1832). Події роману розгортаються у Франції XV ст. під час правління Людовика XI. Інтриги королівського двору, кохання та лицарство – основна канва роману.

10

И(Англ)
С44
Скотт Вальтер
Певерил Пик: роман / В. Скотт; пер. с англ. М. Беккер и Н. Емельянниковой; вступ. ст. Н. Банникова; коммент. М. Рабиновича. – Москва: Правда, 1990. – 480 с.: ил.
1557088 АХЛ

Події в цьому романі відбуваються в Англії в епоху реставрації Стюартів, починаючи зі вступу на престол Карла II в 1660 році і закінчуючи папістською змовою 1678 року.

10

И (Англ)
С44
Скотт Вальтер
Пуритане: роман  / В. Скотт; пер. с англ. А. Бобовича; послесл. и примеч. И. Шайтанова; худож. Л. Хайлов. – Москва: Худож. лит., 1989. – 364 с. – (Классики и современники. Зарубеж. лит-ра).
1523067 АХЛ
Цей роман відноситься до шотландського циклу історичних романів англійського письменника Вальтера Скотта. В ньому відображене повстання 1679 року в Шотландії, яке було направлене проти династії Стюартів, реставрація якої відбулася у 1660 році. Долі героїв пов’язані з цією драматичною подією в історії Англії.

10

И(Англ)
С44
Скотт Вальтер
Талисман: роман / В. Скотт; пер. с англ., вступ. ст. и коммент. К. Андерсона; худож. Н. Лямин. – Москва: Детская литература, 1991. – 368 с.: ил.
 В основі цієї книги історичні події третього хрестового походу (1190 - 1192), на чолі якого були германський імператор Фрідріх Барбаросса та англійський король Річард Левине Серце.

Література до книжкової виставки «Майстер історичного роману»

Виставку підготувала пров. бібліотекар Яніна Стець

На головну