library

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

logo dnu

CSS Menu On Top Css3Menu.com

16.09.2020__________

Віртуальна виставка «Співець любові і краси» (До 180-річчя від дня народження Огюста Родена)

Роден

«Мистецтво – це найвища місія людини, робота думки, яка шукає розуміння світу і яка робить цей світ зрозумілим»

(Огюст Роден)

Огюст Роден – один з найбільших художників другої половини XIX – початку XX століття. Його творчість пойнята сміливими дерзаннями, служила живлячим джерелом для цілого покоління скульпторів, що працювали в різних країнах Європи. Глибокий, зворушливий інтерес до людини, визнання незаперечної цінності світу, що нас оточує, беззавітна любов до мистецтва і терпляча самовіддана праця – ось що, на думку Родена, насамперед забезпечує успіх в мистецтві. Крок за кроком новаторська творчість майстра завойовувала визнання і на початку XX століття художник вже досяг світової слави, став володарем дум молодих скульпторів.

I. Життя і діяльність скульптора

«Зрозуміти найкраще в людині – у цьому сенс і радість мого життя»

(Огюст Роден)

Франсуа Огюст Рене Роден народився 12 листопада 1840 року у Парижі в родині дрібного чиновника. У дитинстві він виявив схильність до математики і вступив у паризьку школу малювання і математики, в якій навчався з 1854 по 1857 роки. Згодом здобував знання у А. А. Барі в Музеї природної історії (1864 рік).
У 1864 році Роден дебютував у паризькому Салоні зі своєю роботою «Людина зі зламаним носом», яка уже була виконана в імпресіоністському стилі. Ця скульптура була неприйнята суспільством і з тріском провалилась. Не прийняли майбутнього митця і до Школи мистецтв. Тому майже 13 років Огюст Роден підробляв тим, що робив декоративні скульптури для багатих особняків. У 1864 – 1871 роках працював в майстерні А. Карр'є-Беллеза. Виконував моделі дрібної декоративної пластики (у тому числі для порцеляни Севрської національної мануфактури). У 1871 – 1877 роках оздобив монументально-декоративною скульптурою декілька будівель Брюсселя.
Як і багато творців, Роден був вельми велелюбний. Серед його муз були Каміла Клодель і супутниця життя Роза Берес, що подарувала майстрові сина. Саме вони позували для більшості скульптур Родена: «Вічна весна», «Поцілунок», «Аврора» та ін. Каміла Клодель також була скульптором, тому митець залучав її до виконання етапних робіт «Громадяни Кале» та «Ворота пекла». Після розриву з Огюстом жінка усамітнилась. ЇЇ переслідувала ідея, що Роден викраде всі її роботи. Останні 30 років свого життя вона знаходилась у психіатричній лікарні.
У 1875 році художник відвідав Італію, де захопився мистецтвом скульпторів Мікеланджело, Донателло і Лоренцо Гіберті. З 1877 року вивчав пам'ятники французької готики.
Помер Огюст Роден 17 листопада 1917 року недалеко від Парижа.
У наші дні роботи цього скульптора можна побачити в музеях Парижа, Філадельфії, Нью-Йорка, Санкт-Петербурга та Москви.

1

73(44)
М33
Матвеева Анна Борисовна
Роден / А. Б. Матвеева. – Москва: Искусство, 1962. – 56c. +20 л. ил.
487137 КСХ

        В книзі йде мова про життя і діяльність французького скульптора Огюста Родена. Видання містить фото скульптур цього майстра.

2

73.071
Р60
Роден Огюст
Завещание / О. Роден; пер. с франц. В. Г. Микушевича, Л. Н. Ефимова и др. – Санкт-Петербург: Азбука, 2002. – 624 с.+ вклейка (64 с.)
1676674 КСХ

        Ця книга пропонує найбільш повне російське видання літературних праць великого скульптора XIX – XX століть Огюста Родена. У цей том, крім «Заповіта» майстра та його «Бесід про мистецтво», ввійшла книга «Французькі собори» та його листи. Видання має коментарі і багато кольорових і чорно-білих ілюстрацій.

3

73(44)
Р60
Роден и его время: каталог. – Москва: Сов. художник, 1966. – 36 с. + 20 л. ил.
658984 КСХ

        Видання містить фото найвідоміших скульптур митця.

3

73
Р70
Ромм А.
Огюст Роден (1840 - 1917) / А. Ромм. – Москва: Искусство, 1946. – 43 с.
109782 КСХ

        

В книзі цікаво розповідається про життєвий і творчий шлях Огюста Родена, знаменитого французького скульптора.

6

73(44)
Ч-61
Чиликин Анатолий Михайлович
Огюст Роден / А. М. Чиликин. – Москва: Изобразительное искусство, - 29 с.
868509 КСХ

        В Державному музеї изобразительних мистецтв імені О. С. Пушкіна є вісім робіт Огюста Родена. Значущість творів Родена безсумнівна, як і важливість його творчості для розвитку нової європейської скульптури.
У цьому виданні розповідається про найбільш відомі скультури творця. Книга містить також фото робіт.

6

И(Амер)
В26
Вейс Дэвид
Нагим пришел я … / Д. Вейс; пер. с англ. – Москва: Правда, 1989. – 688 с.
1516983 АХЛ

         Це біографічний роман про життя і творчість великого французького скульптора Огюста Родена. Девід Вейс – великий майстер біографічного жанру зумів створити в цьому романі художній образ Родена, намалювати яскраво і цікаво епоху, в яку жив і творив митець, його оточення.

 

II. Спогади про митця сучасників

«Всі душі, захоплені красою, всі уми, що пристрасно тягнуться до істини, всі художники, що мають відчуття істини, тягнуться до Вас… Вся молодь сучасних скульпторів і майбутніх вчитиметься у Вас…»

А. Бурдель у вітальній промові
на банкеті, що був влаштований учнями та шанувальниками Родена в 1903 році)

Яскрава, самобутня, надзвичайно колоритна постать Огюста Родена справляла незабутнє враження на всіх, хто з ним зустрічався. Сила таланту художника, напруженість його творчих пошуків, переконливість і наполегливість, з яким він утверджував своє творче кредо, захоплювали сучасників. Огюст Роден багато і переконливо говорив про мистецтво з друзями та учнями. Зворушливість, яскрава образність і глибина його думок захоплювали і переконували слухачів.

6

73(44)
Б70
Блох Леонора Абрамовна
Як учив Роден / Л. А. Блох. – Київ: Мистецтво, 1967. – 141с.
707337 КСХ

        Специфіка цієї книги полягає в тому, що вона присвячується головним чином педагогічному методу Родена і що у живій канві її розповіді читач постійно відчуває не тільки вчителя, але й учня, який чутливо реагує на його вказівки і поради. І в той же час книга Леонори Блох написана вже не тією відданою і слухняною ученицею Родена, якою вона була у Парижі. Вона створена зрілою людиною, юнацькі враження якої цілком уляглися, перевірені досвідом художника, що давно знайшов свій шлях у мистецтві, і талановитого педагога, який багато зусиль віддав вихованню молоді

8

730.071.1(44)
Р 60
Роден. Мысли об искусстве. Воспоминания современников / Сост. Н. И. Рыбакова. – Москва: Республика, 2000. – 367 с.: ил.
1660621 КСХ

        Життєвий шлях видатного французького скульптора Огюста Родена повен яскравими, іноді драматичними епізодами. Його талант вплинув не на одне покоління художників. Книга містить бесіди Родена про мистецтво, в яких розкриваються таємниці творчої лабораторії творця, джерела його майстерності.
В книгу також ввійшли спогади сучасників Родена. В них змальований багатий внутрішній світ художника, його відношення до рідних, друзів, до творчості інших майстрів

Література до книжкової виставки «Співець любові і краси»

 


Виставку підготувала пров. бібліотекар Стець Я.М.

На головну