library

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

logo dnu

CSS Menu On Top Css3Menu.com

10.06.2021_________

Велич і трагедія Рембрандта
(до 415-річчя від дня народження Рембрандта)

betchoven

«Мистецтво Рембрандта – одна з найвеличніших вершин людського духа. Його ім'я стоїть поряд з іменами Дюрера і Шекспіра, Сервантеса і Данте»

(Ольга Воронова)

Рембрандт Гарменсзон ван Рейн – нідерландський художник, гравер, великий майстер світлотіні, найбільший представник золотого століття голландського живопису. За цим іменем постає образ художника трагічної, але прекрасної долі, образ людини, яка завжди слідувала тому, у що вона вірила. Він зумів втілити у своїх творах весь спектр людських переживань з такою емоційною насиченістю, якою до нього не знало образотворче мистецтво. Роботи художника, надзвичайно різноманітні за жанровою приналежністю, відкривають глядачеві духовний світ людських переживань і почуттів. Рембрандт належить до тих майстрів минулого, творчість яких і сьогодні продовжує хвилювати нас, так як наче він є нашим сучасником.
Провідні музеї світу пишаються картинами цього художника у своїх колекціях – Лувр, Метрополітен у Нью-Йорку, Кассель, Мадрид, Берлін, Національна галерея у Лондоні, Амстердам, Петербург, Стокгольм, Дрезден.

I. Життєвий шлях художника

Рембрандт Гарменсзон («син Гарменса») ван Рейн народився 15 липня 1606 року в багатодітній родині заможного власника млина в Лейдені. З чотирьох років юний Рембрандт відвідував престижну латинську школу при Лейденському університеті, у якій найбільший інтерес проявляв до живопису. У 13 років його віддали вчитися образотворчому мистецтву до лейденського історичного живописця Якоба ван Сванбурха. У 1623 році Рембрандт продовжив художнє навчання в Амстердамі у майстра історичного живопису Пітера Ластмана, який пройшов стажування в Італії та спеціалізувався на історичних, міфологічних і біблійних сюжетах.
1627 року Рембрандт повернувся до рідного міста й разом з товаришем Яном Лівенсом влаштував власну майстерню на даху батьківського дому. У 1631 році художник залишив майстерню в Лейдені та переїхав до Амстердаму. В Амстердамі він створив багато портретів. У творчості того часу присутні релігійні сюжети.
Груповий портрет «Урок анатомії доктора Тюльпа» (1630 рік) приніс художнику успіх. 1634 року Рембрандт узяв шлюб із Саскією ван Ейленбюрх, дочкою бургомістра міста Леуварден. Завдяки вдалому шлюбу художник увійшов до кола заможних людей. Тепер Рембрандт ледь встигав писати портрети. У цей період з'явилося і декілька його шедеврів («Автопортрет з Саскією на своїх колінах», 1636 рік). Вважають тепер шедевром і велике полотно «Нічна варта». У 1640 році померла мати Рембрандта Корнелія. У дитячому віці померло троє дітей подружжя Рембрандта та Саскії. У 1641 році народився син Тітус. А через рік померла Саскія.
Через деякий час після смерті дружини багато галасу створив роман митця з коханкою Гертьє Діркс. Справа дійшла до суду і нового скандалу. Взяти новий шлюб художнику заважав заповіт першої дружини, яка забороняла користуватися своїм майном якщо відбудеться другий шлюб. Це стало перешкодою і для шлюбу з 20-літньою служницею Гендрік'є Стофельс. Під час роману художник створив багато портретів коханки, які стали вершиною творів митця. Гендрік'є народила Рембрандту дочку Корнелію і прожила з ним 10 років. Власний дім в Амстердамі митець купив із правом сплати грошей за шість років. Після восьмирічного терміну він багато заборгував усім та не зміг сплатити борг за будинок. Майно художника описали судові пристави і продали на публічному аукціоні. Після цього Рембрандт переїхав до скромної оселі на околиці.
1663 року померла Гендрік'є. В 1668 році помер син Тітус. Останньою втіхою старого стала 14-річна дочка Корнелія, яку назвали на честь матері Рембрандта.
Помер художник 4 жовтня 1669 року. Поховали його на цвинтарі для бідних. Могила не збережена. Лише на стовпі є табличка, що саме тут знайшов свій останній спокій один із найдорожчих художників світу.

1

75(492)
М23
Маннеринг Дуглас
Рембрандт: Жизнь и творчество / Д. Маннеринг. – Москва: ЛАБИРИНТ – К, 1998. – 78с.
1650315 КСХ

           Дуглас Маннерінг був вчителем, потім довгий час працював редактором, мистецтвознавцем та консультантом. Його книга про Рембрандта отримала гарні відгуки. Потім були статті в мистецтвознавчих журналах та дослідження про творчість Матісса. Роботи Маннерінга перекладені на французьку, німецьку, іспанську та португальську мови.

2

Р2
П30
Петров-Дубровский Алексей Архипович
Мастер торжествующего света: Повесть о Рембрандте / А. А. Петров-Дубровский. – Москва: Детская литература, 1964. – 77 с.
576775 АХЛ
       Ця повість розповідає про труди і дні великого голландського художника-реаліста, неперевершеного майстра психологічного портрета Рембрандта (1606 - 1669).
Перед читачем повісті постане тяжке, повне боротьби життя митця – співця духовної краси людини, поета чистих і високих людських почуттів.

1

75
Р37
Рембрандт / Текст М. Тадзартес. – Москва: Белый город, 2000. – 63с. – (Серия: Мастера живописи).
1670019 КСХ

           Це видання про життя і творчість великого голландського художника – Рембрандта (1606 - 1669). Книга багато ілюстрована і в ній автор дає опис і коментар найбільш визначних полотен майстра таких як: «Єврейська наречена», «Урок анатомії доктора Тюльпа», «Портрет Тітуса за навчанням», «Нічна варта», «Пір Вальтасара» та багато інших.

3

75 (492)
Р79
Ротенберг Е. И.
Рембрандт Гарменс ван Рейн (К 350-летию со дня рождения) / Е. И. Ротенберг. – Москва: Сов. художник, 1956. – 47 с.
327773 КСХ

 В цій книзі йде мова про великого голландського художника – Рембрандта (1606 - 1669).

6

И (Амер) + 75
Ш73
Шмитт Гледис
Рембрандт / Г. Шмитт. – Москва: Искусство, 1991. – 639 с.: ил. – (Серия: Жизнь в искусстве).
1611200 АХЛ

           Книга американської письменниці, яка написана в жанрі біографічного роману, присвячена великому голландському художнику XVII століття Рембрандту. Спираючись на історичні факти і документальні матеріали, автор створює живу і достовірну картину життя і творчості майстра.

 

II. Творча спадщина майстра

«Рембрандт … одержимий намаганнями перекласти в малюнок те, що він бачить в думках, віддає перевагу меншим форматам, в яких він тим не менше досягає ефектів, яких ви не знайдете в найбільших творах інших»

(Констанціян Гюйгенс)

Рембрандт ван Рейн належить до числа найвеличніших геніїв в історії світового мистецтва. Його творчість складає одну із суттєвих ланок розвитку духовної культури людства.
Тема мистецтва Рембрандта – реальне людське життя, і насамперед, внутрішній світ людини. Йому належать найвищі досягнення майже в усіх живописних жанрах – в картинах на біблійні і міфологічні сюжети, в історичному жанрі, в портреті, пейзажі та натюрморті. Його досягнення однаково великі і у живописі, і в гравюрі, і в малюнкі.
З 1629 до 1669 року майстер написав близько 60 автопортретів. Його спадок близько 600 картин, 300 офортів, 2000 малюнків. Бунтарський характер його творчості перевернув наше уявлення про ідеального героя, про можливості показу та інтерпретації внутрішнього світу людини, розширив межі портрета, пейзажу, натюрморту та інших жанрів живопису, поглибив саме розуміння цих жанрів.

1

75И (492)
Е30
Егорова Ксения Сергеевна
Портрет в творчестве Рембрандта / К. С. Егорова. – Москва: Искусство, 1975. – 234 с.: ил.
1055306 КСХ

           Говорять, що творчість генія належить нащадкам; по відношенню до Рембрандта це особливо вірно. В своїх творах художник розкрив духовний світ людини так повно, настільки це можливо в образотворчому мистецтві. Сутність, характер і еволюція портрета ; взаємовідносини між портретом і сюжетною картиною, місце портрета в його творчості, мистецтво Рембрандта-портретиста в його зв’язках з голландською національною школою живопису, з європейським мистецтвом XVII століття, з портретним жанром взагалі – таке коло питань, якому присвячена ця книга.

1

75И (492)
Е92
Ефремова Лидия Алексеевна
Рембрандт / Л. А. Ефремова. – Москва: Искусство, 1973. – 75 с.: ил.
985979 КСХ


Книга присвячена творчості великого голландського художника – Рембрандта (1606 - 1669).

6

75 (492)
К89
Кузнецов Юрий Иванович
Загадки «Данаи»: К истории создания картины Рембрандта / Ю. И. Кузнецов. – Москва: Искусство, 1970. – 85 с.
860562 КСХ

Книга присвячена історії створення одного із найбільш знаменитих полотен Рембрандта, історії його вивчення за останні сто років.

8

762 (084)
О-91
Офорты Рембрандта / сост. Е. Левитин. – Москва: Государственное издательство изобразительного искусства, 1963. – 21 с. + 72 репр. + порт.
560814 КСХ

Книга присвячена творчості великого голландського художника, майстра офортів – Рембрандта (1606 - 1669).

10

75B (Нидер)
Р37
Рембрандт: альбом / авт.-сост. Ю. И. Кузнецов. – Москва: Изобразительное искусство, 1988. – 56 с.: ил.
1511990 КСХ

           Альбом присвячений творчості великого живописця світу – Рембрандта Гарменса ван Рейна (1606 - 1669). Його творчість стала великим відкриттям нових естетичних і етичних цінностей в мистецтві. В альбомі більше ніж 30 репродукцій найкращих робіт цього майстра.

11

75И (092)
C28
Седова Татьяна Алексеевна
Рембрандт / Т. А. Седова. – Москва: Изобразительное искусство, 1978. – 64 с.: ил.
1197930 КСХ

           Альбом присвячений великому голландському живописцю XVII століття Рембрандту Гарменсу ван Рейну. У нього ввійшли репродукції тих творів художника, які зберігаються в Державному Ермітажі. У вступній статті розповідається про формування цієї колекції та про основні питання творчості Рембрандта.

Література до книжкової виставки «Велич і трагедія Рембрандта»»

 


Виставку підготувала пров. бібліотекар Яніна Стець

На головну