library

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

logo dnu

CSS Menu On Top Css3Menu.com

20.12.2022__________

Віртуальна виставка «Вишукана Англія: з фондів Наукової університетської бібліотеки»

 

«Ми можемо знайти спільні якості та спільні цінності, які зробили Британію такою країною, якою вона є. Наша віра в толерантність і свободу, яка сяє в історії Британії. Наша прихильність – до справедливості, чесної гри та громадянского обов’язку».

(Гордон Браун)

Протягом ста років Англія була однією з найважливіших країн світу. Англійські винахідники допомогли зробити можливою промислову революцію. Англійські моряки, торговці, дослідники і колоністи допомогли заснувати Британську імперію - найбільшу імперію в історії. Англія також народила Вільяма Шекспіра, якого вважають найбільшим драматургом усіх часів, і сера Ісаака Ньютона, одного з найвидатніших вчених в історії.
Англійський народ має довгу історію свободи й демократії. Його демократичні ідеї та практика вплинули на багато інших країн, включаючи Австралію, Канаду, Індію, багато європейських країн та Сполучені Штати Америки. Більшість англійців пишаються історією своєї країни та глибоко поважають її звичаї та традиції.

 

  I. Історія Англії

«Англія все ще залишатиметься Англією, вічною твариною, яка тягнеться в майбутнє та минуле і, як всі живі істоти, здатна змінюватися до невпізнання, але залишатися незмінною».

(Джордж Орвелл)

Британія формувалася протягом багатьох століть. Римляни завоювали більшу частину Британії, але не змогли підкорити запеклі незалежні племена на заході і крайній півночі. За ними йшли наступні хвилі загарбників: англи, сакси, юти, вікінги та нормани. Все це вплинуло на ту суміш, яку ми називаємо англійською мовою. Протягом багатьох століть ця країна була відома просто як Англія. На заході та півночі Уельс і Шотландія боролися за свою незалежність так пристрасно, що знадобилися сотні років, щоб привести їх під англійське панування.
З вісімнадцятого століття до складу Великої Британії входять Англія, Уельс і Шотландія. Далі на захід знаходилась найстаріша колонія Англії - Ірландія. Ірландці здобули незалежність для більшої частини своєї країни у 1921 році, але Північна Ірландія була відокремлена від решти і залишилася у складі Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Важливі дати в Англії

43 р. н.е. - римські війська завоювали Британію.
400-і роки - вторгнення в Англію германських племен.
597 - Святий Августин Кентерберійський приніс християнство жителям південної Британії.
1066 - Нормандські війська завоювали Англію після перемоги в битві при Гастінгсі.
1215 - англійські барони змусили короля Іоанна підписати Велику хартію вольностей.
1282 - Англія завоювала Уельс.
1295 - Едуард І скликав Зразковий парламент.
1314 - Шотландія запевнила свою незалежність від Англії, перемігши в битві при Баннокберні.
1337-1453 - Англія вела Столітню війну з Францією і втратила більшу частину своїх земель на європейському континенті.
1455-1485 - Дві королівські родини боролися за престол у Війні троянд.
1534 - Генріх VIII зробив короля верховним головою церкви в Англії.
1536 - Генріх VIII об'єднав Англію та Уельс.
1588 - Англійський флот розгромив іспанську армаду.
1603 - Англія і Шотландія об'єдналися в особисту унію під владою одного короля Якова I.
1649-1659 рр. - Англія стала Співдружністю незалежних держав, а потім протекторатом.
1660 - Парламент відновив монархію в Англії.
1688 - Славна революція поклала край правлінню Якова II.
1689 - Парламент прийняв Білль про права.
1707 - Англія та Уельс політично об'єдналися з Шотландією, утворивши Королівство Великої Британії.

Важливі дати Великої Британії

1756-1763 - британські війська завдали поразки французам в Індії та Канаді.
1798 - придушено повстання в Ірландії.
1801 - актом про унію утворено Сполучене Королівство Великої Британії та Ірландії.
1805 - Нельсон виграв Трафальгарську битву, поклавши край загрозі вторгнення Наполеона до Великої Британії.
1815 - битва при Ватерлоо завершила наполеонівські війни.
1833 - заборонено рабство на всій території Британської імперії.
1899-1902 - Великобританія взяла участь у англо-бурській війні та анексувала бурські республіки.
1914-1918 - Великобританія воювала з Німеччиною та її союзниками у Першій світовій війні.
1939-1945 - Великобританія воювала з Німеччиною та Японією у Другій світовій війні.
1956 - Великобританія і Франція напали на Єгипет через Суецький канал.
1973 - Великобританія вступила до Європейського Співтовариства.
1979 - Маргарет Тетчер стала першою жінкою-прем'єр-міністром Великобританії.
1991 - британські війська взяли участь у війні в Перській затоці.
2022 - смерть королеви Великобританії Єлизавети ІІ.

1

9(42)
F35
Feiling K.
A History of England: From the Coming of the English to 1918 / K. Feiling. – London: Macmillan and CO.LTD, 1951. – 1229p.
1624562 ВІЛ

Основна мета цієї книги - розповісти історію в оповідній формі і зробити акцент на періоді, протягом якого Британія стала великою державою.
У бібліографії не робляться спроби викласти матеріал, оригінальний і вторинний, на якому ґрунтується ця книга, а лише пропонується короткий список книг для різноманітного читання в кожному розділі.
Цей том містить карти і генеалогічні таблиці.

2

9(42)
M87
Morton A.L.
A People’s History of England / A.L. Morton. – London: Lawrense and Wishart, 1968. – 565p.
1233875 ВІЛ

Це книга з історії, яка буде цікавою, захоплюючою і багатою за змістом як для науковця, так і для пересічного читача. Вона розглядає історію не з точки зору королів, дат і битв, не з точки зору сухої економіки, а з точки зору людей, показуючи, як англійський народ формував свою власну історію та свої соціальні інститути з часів нормандського завоювання.
У цьому томі вміщено 15 карт Ж.Ф. Горрабіна.

1

9(42)
M84
Morgan D.
A Short History of the British People / D. Morgan. – Leipzig: VEB Verlag Enzyklopadie, 1974. – 201p.
1057608 ВІЛ

Ця книга містить матеріал про розвиток Великобританії і, зокрема, британського лейбористського руху. Це спроба пояснити історичне зростання деяких важливих рис британського життя. Лейбористський рух, перш за все, має унікальний характер, який можна зрозуміти лише на основі вивчення його історії.

1

4. 9(42)
W37
Webb R.K.
Modern England: From the 18th Century to the Present / R.K. Webb. – London: Routledge, 1994. – 658p.
1627238 ВІЛ
Цей том пропонує вичерпну хроніку англійського життя з середини XVIII століття, коли можна сказати, що сучасна Англія починає зароджуватися з розвитком реформаторських рухів, промислової революції та романтизму.
Це друге видання було суттєво перероблене з урахуванням останніх досягнень сучасної історичної науки та літератури. Уміло переплітаючи політичну, економічну, соціальну, інтелектуальну та релігійну історію, автор простежує хід переходу Англії від олігархічної до демократичної форми правління і суспільства. Всюди професор Вебб наводить безліч яскравих ілюстративних деталей і постійно збагачує свою розповідь жвавим і часто провокаційним аналізом і проникливим осмисленням.

1

5. 9(42)
V69
Vincent J.
The Formation of the British Liberal Party 1857 – 1868 / J. Vincent. – London: Penguin Books, 1972. – 314p.
1625057 ВІЛ

Ця книга розповідає про те, як на рівні коренів парламентська партія вігів перетворилася на національний ліберальний рух. Дія відбувається у 1860-х роках, а провідні ролі відіграє ціла плеяда видатних людей - Гідстоун, Брайт, Пальмерстон, Рассел і Мілль.
Це видання може бути цікавим не лише студентам-історикам, але й усім, хто хоче зрозуміти природу і розвиток британської політики.

 

II. Англійська література

«Саме в літературі виражається конкретний світогляд людства»

(Альфред Норт Уайтхед)

Англійська література складається з поезії, прози та драматургії, написаних англійською мовою авторами з Англії, Шотландії та Уельсу. Кожна з країн, але особливо Англія, подарувала видатних письменників. Вільям Шекспір і Чарльз Діккенс - лише два з найвідоміших імен в англійській літературі.
Англійська література - багата література. Вона включає в себе шедеври у багатьох літературних формах, зокрема, роман, оповідання, епічна та лірична поезія, есе, літературна критика та драматургія. Англійська література також є однією з найстаріших національних літератур у західному світі. Англійські автори писали важливі літературні твори ще у 700-х роках нашої ери.
Англійські письменники завжди глибоко цікавилися політичними та соціальними умовами свого часу. У своїх творах вони описували, критикували та коментували суспільство, в якому жили. У 1800-х роках, наприклад, такі талановиті письменники, як Джордж Еліот, використовували свої романи для просування економічних, політичних і соціальних реформ.

1

1. 82
S39
Schulz Uwe
British Literature as a Mirror of British Life: From Defoe to Hardy / U. Schulz. – Berlin: Cornelsen, 1992. – 144p.
1626228 ВІЛ

Цілі та завдання цієї книги багатогранні. Перш за все, вона має на меті познайомити з великою традицією і розвитком англійського роману, - найпопулярнішої і найпродуктивнішої з усіх англійських літературних форм.
Читач цього тому знайде певну особисту користь і задоволення в читанні та вивченні "Британської літератури", яка знайомить його з англійськими прозаїками такого рангу, які дуже часто займали перші місця у світовій літературі.

6

82(03)
O-97
The Oxford Illustrated History of English Literature / ed. P. Rogers. – Oxford: Oxford University Press, 1987. – 528p.
1233912 ВІЛ

Британія має літературну спадщину, яка майже не має собі рівних у західному світі. У цьому багато ілюстрованому виданні група провідних британських літературознавців під загальною редакцією професора Пета Роджерса досліджує багатство та різноманітність цієї традиції. Розділ за розділом автори простежують історію англійської літератури від її перших паростків в англосаксонській поезії до 20-го століття. В її основі лежить постать Шекспіра, якому відведено окремий розділ. Інші великі постаті, такі як Чосер, Мільтон, Донн, Вордсворт, Діккенс, Еліот і Оден, розглядаються глибоко, а розповідь актуалізується дискусіями про таких авторів, як Шеймас Хіні та Едвард Бонд.
Але це значно більше, ніж просто хроніка. Книга містить основне ядро інформації та безцінний додатковий матеріал - рекомендації щодо подальшого читання, карти, хронологічну таблицю дат, а також детальний покажчик з датами народження та смерті згаданих у ній осіб.

8

82
S31
Schlauch Margaret
English Medieval Literature and Its Social Foundations / M. Schlauch. – London Oxford: University Press, 1967. – 366p.
698973 ВІЛ
Ця книга призначена для студентів та любителів середньовічної англійської літератури, які бажають отримати початкове загальне уявлення про предмет. Тому виклад матеріалу був радше широким, ніж детальним, а бібліографічні посилання не претендують на вичерпність. Разом з тим, було зроблено спробу включити такі питання, які б дозволили студенту самостійно розпочати подальше вивчення будь-якої спеціальної теми. З цією метою відзначені основні видання, а також добірка провідних статей і монографій. Особливу увагу приділено останнім публікаціям, оскільки вони часто містять узагальнення попередніх досліджень з анотаціями.

8

И(42)
N87
The Norton Anthology of English Literature. / ed. M.H. Abrams. – 6th edition. –  V.1: The Middle Ages. The Sixteenth Century. The Early Seventeenth Century. The Restoration and the Eighteenth Century. -  New York. London: W.W. Norton and Company, 1993. – 2586p.
1654073 ВІЛ

Антологія призначена для тих предметів, які знайомлять студентів з неперевершеною досконалістю та розмаїттям англійської літератури. Її критеріями залишаються ті, що були оголошені в оригінальному виданні: 1) поглиблене вивчення здобутків найбільших письменників у прозі та віршах, у контексті головних літературних типів і традицій кожної епохи; 2) щоб ці твори були, наскільки це можливо, повними, а також достатньо численними, щоб дозволити викладачам вибирати із загальної кількості ті, які кожен з них вважає за краще викладати; 3) щоб студенту надавалися найбільш достовірні тексти, відредаговані з метою прискорення розуміння, у форматі, зручному для сприйняття; 4) щоб передмови, глосарії та інші інформативні матеріали були достатніми, щоб звільнити студента залежності від довідкової літератури, щоб антологію можна було читати будь-де - в студентській кімнаті, в автобусі чи під деревом.
У цьому томі зібрані твори від давньоанглійського періоду до 18 століття.

8

И(42)
N87
The Norton Anthology of English Literature. / ed. M.H. Abrams. – 6th edition. – V.2: The Romantic Period. The Victorian Age. The Twentieth Century. – New York. London: W.W. Norton and Company, 1993. – 2543p.

1654074 ВІЛ

Цей том містить літературні твори з 18 по 20 століття.

8

8
L35
Laski Marghanita
Jane Austen / M. Laski. – London: Thames and Hudson, 1997. – 143p. 137 illustrations. – (Thames and Hudson Literary Lives).
1654774 ВІЛ

Письменниця і критик Маргарита Ласкі вносить до цієї ілюстрованої (137 ілюстрацій) біографії плоди довгого вивчення Джейн Остін (1775 - 1817), її творів, листів і її часу.

8

82
N58
Nichol John
Byron / J. Nichol. – New York: AMS Press, 1968. – 216p.
1624744 ВІЛ


Ця книга розповідає про різні періоди життя і творчості англійського поета-романтика Джорджа Гордона Байрона (1788 - 1824).

 

Література до книжкової виставки «Вишукана Англія: з фондів Наукової університетської бібліотеки»

 


Виставку підготувала пров. бібліотекар Стець Я.М.

На головну