library

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

logo dnu

CSS Menu On Top Css3Menu.com

10.11.2020__________

«Чародій музики»
(До 250-ліття від дня народження Людвіга ван Бетховена)

betchoven

«Бетховен був гігантською хвилею у тому штормі людського духу, який породив Французьку революцію»

(Бернард Шоу»)

Людвіг ван Бетховен – геніальний німецький композитор, піаніст, диригент. Його творчість носить епохальний характер. Будучи разом з Гайдном та Моцартом одним з основоположників віденського класицизму, мистецтво Бетховена є поворотною точкою від епохи класицизму 18 століття до епохи романтизму 19 століття, а його вплив на творчість декількох наступних поколінь європейських композиторів неможливо переоцінити. Період, в який жив і творив цей композитор – це час Великої французької революції і наполеонівських війн. Час, коли здійснився переворот в свідомості цілих народів. І музика Бетховена стала виразником цього перевороту.
16 грудня 2020 року світова громадськість відзначатиме 250-ліття від дня народження цього геніального композитора.

I. Життєвий шлях композитора

«Він був художником, але також і людиною, людиною в найвищому смислі. Він був самотнім, так як не знайшов собі рівного супутника в житті, але до самої смерті він зберігав для всіх людей своє людське серце»

(з промови, прочитаної при вході на віденський цвинтар при похованні композитора)

Людвіг ван Бетховен народився 16 грудня 1770 року в місті Бонні, недалеко від французького кордону. Батько і дід його були придворними музикантами.
Маленький Людвіг рано виявив свої музичні здібності. Брав участь у концертах, грав на різних інструментах, пробував писати музику і імпровізував. Бетховен багато працював, поповнюючи свою загальну і музичну освіту. Написав деякі фортепіанні сонати №8 – «Патетична», №12 – соната з похоронним маршем, №14 – «Місячна», дві перші симфонії і перші квартети. У Відні здобув славу і популярність блискучого виконавця та імпровізатора.
Благополуччя Бетховена порушила важка недуга. У 1726 році він почав втрачати слух. Йому поставили невиліковний діагноз – запалення внутрішнього вуха. Через глухоту, Бетховен рідко виходив з дому. Він став похмурим і замкнутим. Але саме в цей період композитор створив свої найвизначніші твори, зокрема майже всі симфонії, починаючи з третьої, «Героїчної», увертюри «Егмонт», «Коріолан», оперу «Фіделіо», багато сонат, в тому числі сонату «Аппассіоната».
За три роки до смерті Бетховена друзі організували концерт з його творів, в якому були виконані 9-а симфонія і уривки з «Урочистої меси». Успіх був величезним, але через хворобу він уже не чув аплодисментів і захоплених вигуків публіки. Стан здоров’я різко погіршився і 26 березня 1827 року композитор помер. Понад 20 тисяч людей йшли за його труною. Під час похорону була виконана його улюблена заупокійна меса Реквієм до мінор Луїджі Керубіні.

1

78(43)
А59
Альшванг Арнольд Александрович
Людвиг ван Бетховен. Очерк жизни и творчества / А.А. Альшванг. – 5-е изд. – Москва: Музыка, 1977. – 447 с.
1154214 КСХ

            Книга А. Альшванга про Бетховена – самостійне музикознавче дослідження, у якому відображені погляди автора на проблеми бетховенського стилю і науково аналізуються найважливіші твори композитора.

 

2

И(Чех)
З-45
Згорж Антонин
Один против судьбы. Письма Бетховена / А. Згорж. – Москва: Правда, 1987. – 496с.
1454799 АХЛ

            Повість чеського письменника присвячена життєвому і творчому шляху німецького композитора Людвіга ван Бетховена. До видання ввійшли також листи Бетховена, які він написав у різні роки життя.

1

78И(092)
К34
Келер Карл-Хайнц
«… прожить тысячу жизней!»: По страницам разговорных тетрадей Бетховена / К.-Х. Келер; пер. с нем. А. Плахова. – Москва: Музыка, 1983. – 256с.
1346585 КСХ

Спираючись на найбільш цікаві нотатки з розмовних зошитів Людвіга ван Бетховена, а також на інші документальні матеріали, автор створює достовірну, а разом з цим і яскраву, іноді захоплюючу своїм драматизмом картину останнього періоду життя композитора (1815 - 1827).

3

78(43)
К35
Кенигсберг Алла Константиновна
Людвиг ванн Бетховен (1770 - 1827). Краткий очерк жизни и творчества / А. К. Кенигсберг. – Ленинград: Музыка, 1970. – 91с.
865408 КСХ

            Це видання про життя і творчість великого німецького композитора Людвіга ван Бетховена.

 

6

78(43)
Э81
Эррио Эдуард
Жизнь Бетховена. Монография / Э. Эррио; пер. с фр. Г. Эдельмана. – 4-е изд. – Москва: Музыка, 1975. – 350с.: ил.
1063576 КСХ

Книга відомого французького політичного і суспільного діяча про життя і творчість Людвіга ван Бетховена.

 

 

II. Творчість митця

«Музика має кресати вогонь із душі людської»

(Людвіг ван Бетховен)

Бетховен підніс музичне мистецтво на небувалу до нього височінь. Він вклав у нього глибокі серйозні ідеї. Пишучи музику для широких народних мас, композитор прагнув зробити її загальнодоступною.
У творах Бетховена ми чуємо і героїчне піднесення, і обурення, і палкий заклик до боротьби, і віру в світле майбутнє людства. У своїй музиці він втілив і революційний пафос, і кращі прагнення, почуття й переживання передових людей свого часу. Для вираження цього нового змісту Бетховен використав здебільшого великі музичні форми (симфонії, сонати, концерти, квартети і т.д.), в основі яких лежить обов'язкове зіставлення частин і тем , різних за своїм характером. Бетховен розвинув і вдосконалив сонатну форму.
Його твори є зразком класичної музики.
Теми Бетховена відзначаються могутністю, силою, глибиною, іноді трагізмом і скорботою. Для багатьох його тем характерні мелодійність, співучість, ліризм.

1

78(43)
Б54
Людвиг ван Бетховен. Эстетика. Творческое наследие. Исполнительство: Сборник статей к 200-летию со дня рождения / Ред. Ю. А. Кремлев. – Ленинград: Музыка, 1970. – 255с.
906676 КСХ

Збірник містить статті музикознавців про творчу спадщину німецького композитора.

1

78(И)43
Б54
Бетховен. Сборник статей. Вып. 1. / Ред.-сост. Н. Л. Фишман. – Москва: Музыка, 1971. – 446с.
931823 КСХ

Цей збірник містить статті, які розкривають історичну роль великого німецького композитора, проблеми його творчого методу, стиля, музичної мови. В складані збірника брали участь великі музикознавці.

6

78И
К49
Климовицкий Абрам Иосифович
О творческом процессе Бетховена: Исследование / А. И. Климовицкий. – Ленинград: Музыка, 1979. – 175с.: ил.
1213381 КСХ

В книзі досліджується творчий процес Бетховена на основі вивчення тих рукописів композитора, які зберігаються в різних зібраннях України та Росії.

 

8

78(43)
Н63
Николаева Надежда Сергеевна
Людвиг ван Бетховен / Н.С. Николаева. – Москва: Знание, 1970. – 32с.
846350 КСХ

Надія Сергіївна Ніколаєва – кандидат мистецтвознавства, автор наукових робіт із історії музики: «Симфонії Чайковського», «Інструментальна музика Бетховена», а також статей і брошур, в тому числі «Бетховен і романтизм», «Погляд в майбутнє» та інші.

 

10

78И
Ф68
Фишман Натан Львович.
Этюды и очерки по Бетховениане / Н. Л. Фишман. – Москва: Музыка, 1982. – 263с.
1326447 КСХ

Це видання про життя і творчість Людвіга ван Бетховена.

11

78(43)(092)
Х-38
Хентова С. М.
«Лунная» соната Бетховена / С.М. Хентова. – 2-е изд. – Москва: Музыка, 1988. – 32с.
н/і – КСХ

Автор книги популярно і захоплююче розповідає про історію створення «Місячної» сонати, про життя цього геніального твору.

Література до книжкової виставки «Чародій музики»

 


Виставку підготувала пров. бібліотекар Стець Я.М.

На головну