library

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ДНУ

logo dnu
fon2

CSS Menu On Top Css3Menu.com

 

 

Науково-методична діяльність Наукової бібліотеки Дніпровського
національного університета імені О. Гончара

4.06.2021_________

Засідання методичної ради

У Науковій бібліотеці ДНУ імені Олеся Гончара 17 травня 2021 року відбулося засідання методичної ради за участі керівників відділів та секторів. Мета заходу: визначення напрямків запровадження новітніх технологій в діяльності бібліотек ЗВО. З питання порядку денного «Про особливості роботи наукової бібліотеки у 20/21 н. р.» виступила директорка бібліотеки Світлана Кубишкіна. Зазначено, що в умовах карантину бібліотека продовжує виконувати свої функції підтримки освітнього та наукового процесу університету в двох форматах: фізична присутність відвідувачів та у дистанційному режимі. Директорка ознайомила співробітників з інформацією про подання заявки на отримання гранту від «House of Europe» — програма, що фінансується Європейським Союзом. Під час виступу було наголошено на необхідності подальшого пошуку позабюджетних коштів фінансування бібліотеки.
Завідувачка сектором методичної роботи Ірина Макеєва виступила з доповіддю про досвід колег з використання інформаційних ресурсів і сервісів у дистанційному обслуговуванні користувачів бібліотек. Вона детально зупинилася на інформаційних послугах бібліотек України та онлайн-ресурсах бібліотек ЗВО, розповіла про особливості функціонування хмарних технологій у бібліотечній діяльності. Крім цього ознайомила присутніх з досвідом роботи бібліотек зонального об'єднання та окремо відзначила інноваційну діяльність бібліотек.
Заступниця директорки Людмила Лучка звітувала про напрямки та форми роботи, які були виконані у січні - травні 2021 року. Особливу увагу було приділено дистанційній діяльності, а саме наданню віртуальних довідок, присвоєнню індексів УДК, складанню бібліографічних списків, організації віртуальних виставок, консультуванню викладачів онлайн тощо. Вона зазначила, що «карантин – це час для самоосвіти, вивчення досвіду роботи інших бібліотек, ознайомлення з хмарними платформами для проведення онлайн-конференцій та багато іншого».
Після плідного спілкування учасники заходу дійшли висновку, що вимоги часу, швидкий розвиток та впровадження новітніх інформаційних технологій практично в усі сфери людського життя спонукають й бібліотечні установи якісно змінювати свою діяльність, перетворюватись із простого «місця видачі книги» на центри інформаційних технологій.

21.05.2020_________

2020

Основні статистичні показники роботи бібліотек ВНЗ Дніпропетровської області

Назва показника

Стан на 01.01.2020

Бібліотечні фонди

9671477

Обсяг власних БД

3144983

Користувачі

76499

У т.ч. студентів

61155

Кількість відвідувань

3444101

Кількість книговидач

8124879

Кількість комп’ютерів

428

Загальна кількість працівників

382

Пояснювальна записка до статистичних показників
роботи бібліотек ВНЗ Дніпропетровської області за 2019 рік

------------------------------------------------------------------------------

2019

 

facebookyoutube instagram


Web of Science
Scopus
springer

DW
dpa

razumkov